معرفی
دانشگاه تربیت مدرس به منظور تحقق اهداف تبیین شده در اساسنامه دانشگاه خود از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی به عنوان شجره طیبه و مولود انقلاب اسلامی و دانشگاهی پیشرو در آموزش و پژوهش، با هدف تولید علم نافع، گسترش مرزهای دانش و فناوری با مرجعیت علمی و هویت اسلامی و انقلابی و به ویژه تربیت اعضای هیأت علمی و محققان مومن و متعهد به انقلاب اسلامی در رشته های علمی مورد نیاز دانشگاهها و مراکز آموزش عالی و تحقیقاتی و به منظور گسترش تحصیلات عالی و تحول اساسی در آموزش عالی کشور و توسعه و تقویت نهضت تولید علم و جنبش نرم افزاری و افزایش سهم تولیدات علمی و توسعه علوم انسانی با تأکید بر مبانی اسلامی و نیازهای ملی و فناوریهای نوین و کاربردی با تعامل مراکز علمی، منطقه ای و بین المللی در سال ۱۳۶۰تأسیس شده است.
در حال حاضر فعالیتهای علمی دانشگاه با طیفی گسترده از حوزه های علوم مختلف در ۱۶۹ رشته کارشناسی ارشد و ۱۲۹ رشته دکتری، در قالب ۱۶ دانشکده (علوم انسانی،اقتصاد و مدیریت، فنی و مهندسی، مهندسی برق و کامپیوتر، مهندسی شیمی، مهندسی عمران و محیط زیست، علوم پزشکی، هنر و معماری، علوم پایه، علوم زیستی، علوم ریاضی، کشاورزی، منابع طبیعی و علوم دریایی، فناوری های برتر، مهندسی مکانیک، حقوق ) و ۱۶ پژوهشکده و مرکز تحقیقاتی (مرکز ملی مطالعات و برنامه ریزی شبکه های قدرت، مرکز تحقیقات مدیریت و نگهداری روسازی، مرکز مطالعات مدیریت و بهره وری ایران، مرکز تحقیقات و توسعه زیست فناوری، پژوهشکده اقتصاد، مرکز مطالعات فرهنگ و اندیشه دینی، پژوهشکده فناوری اطلاعات، پژوهشکده مهندسی آب، مرکز مطالعات آفریقا، پژوهشکده محیط زیست، مرکز مطالعات حقوقی، مرکز مطالعات مدیریت، مرکز مطالعات راهبردی انقلاب اسلامی، مرکز مطالعات و سیاستگزاری علوم زیستی، مرکز تحقیقات چابهار، مرکز تحقیقات زبان و ادبیات فارسی) و همچنین پارک علم و فناوری دانشگاه، واحد بین الملل نور و دانشگاه ایرانی- سوری فارابی (در حال راه اندازی در کشور سوریه) تمرکز یافته است.
این موارد به تنها دانشگاه جامع تحصیلات تکمیلی کشور این امکان را می دهد که در یک حرکت علمی مستمر همراه با دیگر مراکز دانشگاهی ضمن برخورداری از سهمی موثر و ارزنده در تولید علم و رفع نیازهای علمی تحقیقاتی، در جهت دستیابی کشور به جایگاه علمی شایسته، رکنی اساسی باشد. افزون بر این دانشگاه تربیت مدرس در راستای برنامه چشم انداز ۲۰ ساله و ایجاد زیرساختهای توسعه علمی و ارتقای دانشگاه، مجوزهای لازم برای تأسیس دانشکده های جدید و مورد نیاز کشور را اخذ نموده است.
دانشگاه تربیت مدرس در مهرماه ۹۳ دارای ۹۵۹۱ دانشجو بوده است که از این تعداد ۳۶۰۵ نفر در مقطع دکتری، ۵۹۸۶ نفر در مقطع کارشناسی ارشد، مشغول به تحصیل می باشند. دانشگاه دارای ۶۶۰ عضو هیأت علمی است که قریب به ۶۰ درصد آنها از مرتبه علمی دانشیاری و استادی برخوردارند. شایان ذکر است کتابخانه مرکزی دانشگاه تربیت مدرس نیز در زمرۀ سه کتابخانه ای است که از سوی وزارت علوم برای اجرای طرح ملی تأمین مدرک، برگزیده شده است.
دانشگاه تربیت مدرس همواره با تمرکز بر کیفیت آموزش، کیفیت پژوهش و کیفیت امور دانشجویی و فرهنگی و ارتباطات علمی بین المللی، با چندین پله صعود جزء سه دانشگاه برتر کشور و جزء دانشگاههای برتر کشور موضوع بند «ز» ماده ۵۰ قانون برنامه چهارم توسعه و جزء ۱۰ دانشگاه برتر جهان اسلام و خاورمیانه قرار گرفته است. لازم به یادآوری است که طبق آخرین آمار رتبه بندی دانشگاه های کشور در تولید علم در پایگاه ISI که از طرف پایگاه اسنادی علوم جهان اسلام منتشر شده است، دانشگاه تربیت مدرس رتبه اول را به خود اختصاص داده است.
رتبه بندی
بر اساس آخرین گزارش رتبهبندی موضوعی شانگهای سال ۲۰۲۳ ، دانشگاه تربیت مدرس در حوزه علم مهندسی در رشته مهندسی معدن رتبه ۵۱- ۷۵ و در رشته مهندسی عمران رتبه ۷۶-۱۰۰ را کسب کرده است.
قوانین و مقررات
تصاویر دانشگاه
ماده ۱:
دانشگاه تربیت مدرس که از این پس در این اساسنامه دانشگاه نامیده میشود برخاسته ازانقلاب شکوهمند اسلامی به عنوان یک دانشگاه پیشرو در آموزش، پژوهش، تولید و ترویج علم نافع، گسترش مرزهای دانش و فناوری با مرجعیت علمی و هویت اسلامی و انقلابی با اهداف ذیل برای مدت نامحدود تأسیس میشود.
۱- تربیت اعضای هیأت علمی و محققان مؤمن و متعهد به انقلاب اسلامی در رشتههای علمی مورد نیاز دانشگاهها و مراکز آموزش عالی و تحقیقاتی کشور به منظور ارتقای کیفیت علمی و آموزشی و پژوهشی و کمک به گسترش تحصیلات عالی و تحول اساسی در آن.
۲- مشارکت در توسعه و تقویت نهضت تولید علم و جنبش نرمافزاری و افزایش سهم تولیدات علمی و توسعه علوم انسانی با تأکید بر مبانی اسلامی و نیازهای ملی و فناوریهای نوین و کاربردی کردن دستاوردهای علمی و پژوهشی از طریق تعامل پویا و سازنده با مراکز علمی، منطقه ای و بینالمللی.
۳- تلاش در جهت تحقق فرهنگ اسلامی از طریق تقویت و تعمیق بینش دینی و گسترش فضایل اخلاقی و افزایش مشارکتهای اجتماعی و اشاعه روحیه ایثار و امید به آینده بر پایه تعالیم قرآن، مکتب اهل بیت (ع) و ارزشها و آرمانهای انقلاب اسلامی.
ماده ۲:
دانشگاه دارای شخصیت حقوقی و وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است و از نظر اداری و مالی تابع مقررات خاص است که به تصویب شورایعالی انقلاب فرهنگی خواهد رسید و اعتبارات آن تحت نظر وزیر علوم، تحقیقات و فناوری هزینه خواهد شد.
ماده ۳:
مرکز دانشگاه در تهران است و تأسیس شعب آن در سطح ملی و بینالمللی منوط به تأیید شورای دانشگاه و تصویب هیأت امناء دانشگاه و در چارچوب قوانین و مقررات کشور می باشد.
ماده ۴:
ارکان دانشگاه عبارت است از :
۱- هیأت امناء
۲- شورای دانشگاه
۳- رئیس دانشگاه
ماده ۵:
هیأت امناء دانشگاه متشکل خواهد بود از :
۱- رئیس جمهوری
۲- معاون اول رئیس جمهور
۳- وزیر علوم، تحقیقات و فناوری
۴- وزیر بهداشت و درمان و آموزش پزشکی
۵- رئیس دانشگاه
۶- شش تن از شخصیتهای فرهنگی و علمیکشور در رشتههای مختلف علوم که توسط وزیر علوم، تحقیقات و فناوری جهت تائید به شورای عالی انقلاب فرهنگی معرفی خواهند شد و به مدت پنج سال عهدهدار عضویت در هیات خواهند بود.
تبصره : احکام اعضاء ردیف (۶) توسط رئیس شورایعالی انقلاب فرهنگی صادر خواهد شد و انتصاب مجدد ایشان بلامانع است.
ماده ۶:
وظایف هیأت امناء دانشگاه عبارت است :
الف – تعیین خط مشی کلی دانشگاه.
ب – تصویب اصول برنامههای توسعه دانشگاه.
ج – تصویب بودجه سالانه دانشگاه و موسسات تابعه که توسط رئیس دانشگاه پیشنهاد میشود و ارائه آن به مراجع ذیربط
د – تشخیص ضرورت تاسیس مقاطع تحصیلی و دانشکدههای جدید نیز موسسات تحقیقاتی و علمی تابع دانشگاه و پیشنهاد به مراجع ذیربط.
ه – بررسی گزارش سالانه رئیس دانشگاه و تصمیم گیری در مورد رفع مشکلات و نقایص وپیشرفت بهتر امور.
و – تصویب تشکیلات دانشگاه در چارچوب قوانین و مقررات.
ز – نظارت بر امور آموزشی و پژوهشی و اداری و مالی دانشگاه
ح – بررسی مسائلی که طرح آن به نظر رئیس دانشگاه ضرورت دارد.
ط – جلب و قبول کمک ها و هدایا از اشخاص حقیقی یا حقوقی بصورت نقدی یا غیر نقدی.
ی – اخذ تصمیم در باب نحوه ارتباط با دانشگاهها و موسسات علمی و فرهنگی خارجی بینالمللی در چارچوب مقررات کشوری.
ماده ۷:
شورای دانشگاه مرکب از افراد ذیل است:
۱- رئیس دانشگاه که ریاست شورا را به عهده دارد.
۲- معاونان دانشگاه
۳- روسای دانشکدهها و مراکز و موسسات علمی و تحقیقاتی مستقل از دانشکدهها وابسته به دانشگاه.
۴- رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه.
۵- دو نفر از دانشجویان مقطع دکتری (یکی از علوم انسانی و هنر و یکی از سایر رشتهها) به انتخاب دانشجویان دانشگاه.
۶- دو نفر از اعضای هیأت علمی شورای آموزشی و دو نفر از اعضای هیأت علمی شورای پژوهشی به انتخاب شورای مربوط.
ماده ۸:
وظایف شورای دانشگاه عبارت است از:
الف – پیشنهاد تاسیس رشتههای آموزش و پژوهشی جدید به مراجع ذیربط.
ب – تصویب ظرفیت پذیرش دانشجو در هر رشته در چارچوب مقررات.
ج – بررسی طرح جامع و برنامههای توسعه دانشگاه و پیشنهاد اصول کلی آنها به هیأت امناء.
د – تصویب آئیننامه های آموزشی و پژوهشی خاص دانشگاه در چارچوب مقررات کلی .
ه – بررسی مسائل پیشنهادی رئیس دانشگاه.
ماده ۹:
اداره کلیه امور دانشگاه و نیز نمایندگی دانشگاه در مراجع رسمی و غیر رسمی بر عهده رئیس دانشگاه است که به پیشنهاد وزیر علوم، تحقیقات و فناوری و تایید شورای عالی انقلاب فرهنگی تعیین و با حکم وزیر علوم، تحقیقات و فناوری منصوب میشود
ماده ۱۰:
دانشگاه معاونانی به شرح زیر خواهد داشت:
۱- معاون آموزشی
۲- معاون دانشجویی و فرهنگی
۳- معاون پژوهشی
۴- معاون پشتیبانی و نیروی انسانی
تبصره : از این به بعد ساختار تشکیلات دانشگاه، شرح وظایف تفصیلی و تعداد معاونین و هرگونه تغییر در آنها براساس مقررات مربوطه و با تصویب هیأت امنا تعیین میگردد.
ماده ۱۱:
دانشگاه دارای دورههای آموزشی و تحقیقاتی برای تربیت استاد و محقق خواهد بود.
ماده ۱۲:
دانشگاه با رعایت بند ” د ” ماده ۶ مقاطع کارشناسی ارشد، دکترا و تخصص دایر خواهد کرد.
تبصره : اولویت با تاسیس دورههای کارشناسی ارشد و بالاتر است.
ماده ۱۳:
دانشآموختگان دانشگاه براساس اعلام نیاز وزارتخانههای علوم، تحقیقات و فناوری، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و آموزش و پرورش و در چارچوب مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی به استخدام دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی و دیگر مراکز آموزش عالی درخواهند آمد. مدت تحصیل این دانشجویان جزو سوابق خدمت ایشان محسوب خواهد شد.
تبصره ۱ : آن دسته از دانشآموختگان دورههای کارشناسی ارشد و دکتری که برحسب اعلام نیاز وزارتخانههای علوم، تحقیقات و فناوری، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و آموزش و پرورش به عضویت هیأت علمی دانشگاهها در میآیند موظفند دو برابر مدت تحصیل در دانشگاهها خدمت کنند.
تبصره ۲ : دانشآموختگانی که بتوانند به مقاطع تحصیلی بالاتر در دانشگاه یا سایر مراکز آموزش عالی معتبر داخل یا خارجاز کشور وارد شوند یا بورستحصیلی دریافت دارند، برطبق آئیننامه ای که به تصویب شورای دانشگاه خواهد رسید شروع خدمتشان تا پایان تحصیل به تعویق خواهد افتاد.
ماده ۱۴:
برنامههای آموزشی و پژوهشی دانشگاه با توجه به اهداف مندرج در ماده ۱ ، توسط دانشگاه تهیه و تدوین شده و از طریق گروههای برنامهریزی، طبق اولویت به تصویب مراجع ذیربط خواهد رسید.
تبصره : دانشجویان موظفند در نیمه دوم تحصیلات خود حداقل ۴ واحد درسی به عنوان کارآموز به تدریس بپردازند.
ماده ۱۵:
دانشگاه میتواند با تصویب شورای دانشگاه و در چارچوب مقررات دانشجویان خود را برای طی بخشی از برنامههای آموزشی یا پژوهشی مربوط، به یکی از دانشگاههای معتبر داخل یا خارج برای تحصیل اعزام نماید و دانشگاه میتواند تا تکمیل امکانات آموزشی و پژوهشی خود از امکانات دانشگاهها و مراکز آموزش عالی و تحقیقاتی استفاده کند. دانشگاههای داخلی لازم است با دانشجویان این دانشگاه در حد امکان همکاری نمایند.
تبصره : آئیننامه مربوط به نحوه اعزام دانشجویان به دانشگاههای دیگر توسط دانشگاه تهیه و به تصویب وزارت علوم، تحقیقات و فناوری خواهد رسید
ماده ۱۶:
دانشجویان دانشگاه موظفند تمام وقت خود را به تحصیل و انجام وظایف آموزشی و پژوهشی اختصاص دهند و دانشگاه طبق ضوابطی که از طرف شورای دانشگاه پیشنهاد و به تصویب مراجع ذیربط خواهد رسید حقوق ماهانه به ایشان پرداخت خواهد کرد.
تبصره: با توجه به شرایط و گزینش ویژه این دانشگاه طبق اساسنامه، سازمان مدیریت و برنامهریزی و صندوق رفاه دانشجویان موظفند هر سال برای هر یک از دانشجویان مقطع دکتری کمک هزینه تحصیلی برابر با حقوق و مزایای مربی پایه یک به ازای فعالیتهای آموزشی و پژوهشی در بودجه دانشگاه پیشبینی و به دانشگاه بموجب ردیف مجزا تخصیص دهند. این کمک هزینه شامل دانشجویانی میشود که به طرق دیگر (از قبیل بورس و مأمور به تحصیل) حقوق یا کمک هزینه دریافت نمینمایند.
ماده ۱۷:
گزینش عمومی دانشجویان در دانشگاه تربیت مدرس طبق ضوابط گزینش استاد انجام میشود.
تبصره : هرگونه ضوابط ویژه درصورت نیاز پس از تصویب مراجع ذیربط قابل اعمال است.
ماده ۱۸:
دانشگاه میتواند اعضای هیأت علمی مورد نیاز خود در رشتههای مختلف علمی را که حداقل دارای مدرک دکتری باشند به استخدام رسمی درآورد. وزارتین علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی موظفند برای تأمین اعضای هیأت علمی مورد نیاز دانشگاه اولویت قائل شوند.
تبصره ۱ : گزینش اعضای هیأت علمی تمام وقت دانشگاه تربیت مدرس شامل دو مرحله عمومی و علمی خواهد بود. گزینش عمومی برطبق ضوابط گزینش استاد و گزینش علمی توسط هیأت ممیزه دانشگاه انجام میشود.
تبصره ۲ : دانشگاه تربیت مدرس دارای آئیننامه انضباطی هیأت علمی خواهد بود که به تصویب مراجع ذیربط میرسد.
ماده ۱۹:
دانشگاه میتواند با هماهنگی و نظارت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری طبق آئیننامه ای که به تصویب هیات امناء خواهد رسید از متخصصان و استادان برجسته خارجی برای اشتغال در امور آموزشی و پژوهشی دعوت به همکاری نماید و با مراکز علمی و دانشگاهی و اشخاص قراردادهای فرهنگی و علمی برای اشتغال استادان خارجی منعقد کند.
ماده ۲۰:
دانشگاه مجاز است علما و دانشمندان برجسته داخلی و خارجی را با تصویب شورای دانشگاه به عضویت افتخاری بپذیرد.
ماده ۲۱:
دانشگاه میتواند با حفظ وظایف اصلی خود در تربیت استاد و محقق ، با اشخاص و موسسات دولتی و غیردولتی قرارداد انجام خدمات پژوهشی و آموزشی منعقد کند و در مقابل حقالزحمه دریافت دارد. آئیننامه نحوه عقد قرارداد و نیز خرج وجوه حاصل باید به تصویب شورای دانشگاه برسد.
ماده ۲۲:
دانشگاه میتواند وجوه و اموال منقول و غیر منقولی را که از طرف اشخاص حقیقی و حقوقی اهداء میشود بپذیرد. این هدایا بایستی با ذکر مشخصات کامل ثبت گردد و با نظر شورای دانشگاه به مصرف برسد.
ماده ۲۳:
در متن اساسنامه حسب موردنظر به جای عبارات «نخست وزیر»، «وزیر فرهنگ و آموزش عالی» و «وزارت فرهنگ و آموزش عالی» به ترتیب عبارات «معاون اول رئیس جمهور» ، «وزیر علوم، تحقیقات و فناوری» و «وزارت علوم، تحقیقات و فناوری» جایگزین میشود. وزارت علوم، تحقیقات و فناوری مسئولیت اجرای این اساسنامه را بر عهده دارد و چگونگی پیشرفت کار را هر سال یک بار به شورای عالی انقلاب فرهنگی گزارش مینماید.
اساسنامه دانشگاه در هشتادمین جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگی مورخ ۶۵/۵/۲۱ و آخرین اصلاحات اساسنامه در ششصد و هفتمین جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگی مورخ ۸۶/۴/۵ به تصویب رسیده است.
امکانات رفاهی
مراکز رفاهی امور دانشجویی به منظور ارائه خدمات به دانشگاهیان در راستای خدماترسانی بهینه، صرفه جویی در وقت و هزینه ارائه خدمات مینماید.
نانوایی: واقع در محوطه دانشگاه، پشت سلف سرویس دانشجویی ساعت کار: از ساعت ۶ صبح لغایت ۱۵ عصر
خشکشویی: واقع در محوطه دانشگاه، پشت سلف سرویس دانشجویی ساعت کار: از ساعت ۸ صبح لغایت ۱۷ عصر
کفاشی: واقع در محوطه دانشگاه، پشت سلف سرویس دانشجویی ساعت کار: از ساعت ۸ صبح لغایت ۱۷ عصر
بوفه خوابگاه باقری: واقع در بلوار کشاورز جنب بیمارستان ساسان کوچه رویان خوابگاه شهید باقری ساعت کار: از ساعت ۷ صبح لغایت ۲۲ شب
- کلیه مراکز فوقالذکر ملزم به ارائه خدمات با کیفیت مطلوب و در جهت تامین رضایت مشتری، ارائه خدمات خواهند نمود.
- حتیالامکان سعی گردیده شده است نرخ خدمات ارائه شده نظیر خشکشویی، زیر قیمت منطقه تنظیم گردد.
- در صورت بروز هرگونه تخلف و یا ارائه انتقاد و پیشنهاد به مسئول مراکز رفاهی واقع در ساختمان مدیریت دانشجویی مراجعه و یا با داخلی ۳۲۸۸ تماس حاصل فرمایید.
دانشکده ها
- دانشکده حقوق
- دانشکده علوم انسانی
- دانشکده علوم پایه
- دانشکده علوم پزشکی
- دانشکده علوم ریاضی
- دانشکده علوم زیستی
- دانشکده علوم و فناوریهای بین رشته ای
- دانشکده فنی و مهندسی
- دانشکده کشاورزی
- دانشکده مدیریت و اقتصاد
- دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی
- دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر
- دانشکده مهندسی شیمی
- دانشکده مهندسی صنایع و سیستمها
- دانشکده مهندسی عمران و محیط زیست
- دانشکده مهندسی مکانیک
- دانشکده هنر
- پردیس دانشکدههای مهندسی
رشته ها
با توجه به تعدد دانشکده های تخصصی در دانشگاه تربیت مدرس، دانشجویان میتوانند در زمان قبولی در آزمون سراسری کارشناسی ارشد و دکترا در سایر رشته های تحصیلات تکمیلی که در این دانشگاه تدریس می شوند، ادامه تحصیل دهند. سایر رشته های دانشگاه عبارتند از:
- علوم جغرافیایی (گرایش های جغرافیا و برنامه ریزی شهری، جغرافیای سیاسی، جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، جغرافیای طبیعی)
- علوم اقتصادی (گرایش اقتصاد سلامت)
- تاریخ (گرایش تاریخ ایران بعد از اسلام)
- علوم اجتماعی (گرایش جامعه شناسی، جامعه شناسی سیاسی)
- علوم سیاسی (گرایش اندیشه سیاسی، مسائل ایران)
- حقوق جزا (گرایش حقوق کیفری و جرم شناسی)
- مدیریت (گرایش مدیریت فناوری اطلاعات، مدیریت استراتژیک، مدیریت تحقیق در عملیات)
- فلسفه (گرایش فلسفه منطق، فلسفه علم، فلسفه حکمت متعالیه، فلسفه تعلیم و تربیت)
- تکنولوژی آموزشی
- روانشناسی عمومی
- باستان شناسی
- علوم قرآن و حدیث
- زمین شناسی (گرایش زمین شناسی مهندسی، زمین شناسی پترولوژی، زمین شناسی تکتونیک)
- شیمی (گرایش های شیمی فیزیک، شیمی تجزیه، شیمی آلی، شیمی معدنی)
- زیست شناسی (گرایش فیزیولوژی گیاهی، سیستماتیک گیاهی)
- زیست شناسی- علوم سلولی مولکولی (گرایش بیوشیمی، ژنتیک، بیوفیزیک)
- آمار
- ریاضی (گرایش ریاضی محض، ریاضی کاربردی)
- مهندسی برق (گرایش های الکترونیک، مخابرات میدان، مخابرات سیستم، برق قدرت، برق کنترل)
- مهندسی عمران (گرایش های مهندسی سازه، مهندسی زلزله، مکانیک خاک و پی، برنامه ریزی حمل و نقل، عمران محیط زیست)
- مهندسی مکانیک (گرایش طراحی کاربردی، تبدیل انرژی، ساخت و تولید)
- مهندسی هوا فضا (گرایش ائرودینامیک، سازه هوایی)
- مهندسی معدن (گرایش استخراج، فراوری مواد معدنی)
- مهندسی پزشکی (گرایش بیوالکتریک)
- مهندسی صنایع
- مهندسی کامپیوتر (گرایش نرم افزار)
- مهندسی مواد و متالوژی
- مهندسی فناوری اطلاعات
- مهندسی شیمی (گرایش مهندسی پلیمر، مهندسی بیوتکنولوژی محیط زیست)
- مهندسی فناوری نانو (مهندسی نانو مواد، نانو الکترونیک)
- علوم و مهندسی آب (گرایش آبیاری و زهکشی، سازه های آبی)
- شیلات (گرایش تکثیر و پرورش، فراوری محصولات شیلاتی)
- جنگل داری (جنگل داری و اقتصاد جنگل)
- معماری
- شهر سازی (گرایش طراحی شهری، شهرسازی، نظریه شهرسازی، برنامه ریزی شهری و منطقه ای)
- پژوهش هنر
- آمار زیستی
- آموزش بهداشت
- انگل شناسی پزشکی
- ایمنی شناسی پزشکی
- بیوشیمی بالینی
- ژنتیک پزشکی
- فیزیوتراپی
- فیزیولوژی
- فیزیک پزشکی
- ویروس شناسی پزشکی
- بهداشت باروری
- بهداشت حرفه ای
- قارچ شناسی پزشکی
- زبان و ادبیات فارسی
- زبان و ادبیات عربی
- آموزش زبان فرانسه
- زبان شناسی همگانی
- تربیت بدنی و علوم ورزشی (گرایش برنامه ریزی و مدیریت ورزشی، فیزیولوژی ورزشی)
شرایط پذیزرش
ماده ا- اهداف
در راستای اجرای طرح تحول راهبردی و برنامه بین المللی شدن دانشگاه و ایجاد زمینه ادامه تحصیل متقاضیان مستعد از سایر کشورها به ویژه کشورهای همسایه و جهان اسلام و بر اساس آیین نامه های ابلاغی وزارتین علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی این شیوه نامه تدوین می شود.
ماده ۲- تعریف دانشجوی بین المللی
دانشجوی بین المللی فردی غیرایرانی است که دارای گذرنامه خارجی می باشد و با روادید تحصیلی وارد کشور می شود.
ماده ۳- شرایط پذیرش
۳-۱- داشتن گواهینامه معتبر پایان دوره کارشناسی، کارشناسی ارشد با معدل کل حداقل ۱۴ و ۱۵ از ۲۰ یا معادل آن به ترتیب، برای ورود به دوره های کارشناسی ارشد و دکتری.
تبصره۱- این حداقل معدل می تواند براساس رتبه بندی و کیفیت دانشگاه مقطع/ مقاطع قبلی داوطلب، به تشخیص گروه آموزشی تعدیل شود.
تبصره۲- پذیرش، صرفا در رشته هایی صورت می گیرد که اتباع خارجی مجاز به تحصیل آن در دانشگاه های جمهوری اسلامی ایران می باشند.
تبصره۳- مدرک تحصیلی و ریز نمرات صادره از دانشگاه های کشور متقاضی باید مورد تایید سفارت یا نمایندگی های جمهوری اسلامی ایران در کشور متقاضی قرارگرفته و به همراه ترجمه فارسی یا انگلیسی ارائه شود.
تبصره۴- پذیرش متقاضیانی که همزمان، در هر گونه موسسه آموزش عالی یا دانشگاه یا هر مقطع تحصیلی دیگر در ایران مشغول به تحصیل می باشند، ممنوع است.
۳-۲- داشتن گذرنامه با حداقل ۶ ماه اعتبار
تبصره۵- در خصوص مدارک هویتی معتبر اتباع کشورهای افغانستان و عراق به آخرین بخشنامه اداره کل امور دانشجویان داخل وزارت متبوع استناد می شود.
۳-۳- اظهار/ احراز توانایی مالی پرداخت شهریه وفق تعرفه های مصوب هیات امناء دانشگاه و هزینه زندگی در تهران توسط داوطلب
۳-۴- تسلط کافی به زبان فارسی با ارائه گواهی گذراندن موفقیت آمیز دوره زبان فارسی در مراکز معتبر مورد تایید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری یا گواهی موفقیت در آزمون زبان فارسی سازمان سنجش آموزش کشور برای متقاضیان تحصیل به زبان فارسی در رشته های تحصیلی مختلف
تبصره۶: برای متقاضیان تحصیل به زبان فارسی در صورتی که پس از ثبت نام گروه آموزشی مربوط تشخیص دهد دانشجو به زبان فارسی مسلط نیست، تا گذراندن دوره زبان فارسی در مراکز مورد تایید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری برای وی مرخصی تحصیلی بدون احتساب در سنوات تحصیلی منظور می شود.
تبصره۷- داوطلبانی که متقاضی ادامه تحصیل در دوره های کارشناسی ارشد (یک ساله) یا دکتری تخصصی به شیوه پژوهشی دانشجویان بین المللی دانشگاه تربیت مدرس می باشند، نیازی به ارائه گواهی گذراندن موفقیت آمیز دوره زبان فارسی یا آزمون زبان فارسی ندارند. لیکن پذیرفته شدگانی که هیچگونه آشنایی به زبان فارسی نداشته باشند برای رفع نیازهای شخصی و روزمره ملزم به گذراندن دوره آمادگی زبان فارسی در سطح مورد نظر گروه آموزشی در مراکز مورد تایید دانشگاه می باشند.
تبصره۸- ضروری است داوطلبان دوره های دکتری تخصصی، مدرک زبان انگلیسی معتبر (یا سایر زبان های معتبر بین المللی) به تشخیص دانشگاه را (طبق حدنصاب پذیرش های غیرآزمونی) براساس مصوبه هیات رئیسه دانشگاه ارائه نمایند.
۳-۵- داوطلبان بورسیه علاوه بر مدارک فوق، ملزم به ارائه معرفی نامه از اداره کل امور دانشجویان غیر ایرانی وزارت متبوع می باشند.
ماده ۴- مدارک لازم برای بررسی درخواست پذیرش
۴-۱- فرم درخواست پذیرش تکمیل شده (پیوست شماره ۱ فارسی/ انگلیسی)
۴-۲- یک نسخه تصویر مدارک تحصیلی برابر اصل
۴-۳- یک نسخه تصویر مدارک هویتی برابر اصل
۴-۴- یک قطعه عکس جدید
۴-۵- رسید بانکی واریز هزینه بررسی پرونده
تبصره۹- مبلغ، زمان و نحوه واریز هزینه بررسی پرونده در هر سال تحصیلی در صورت لزوم و به تایید هیات رئیسه دانشگاه توسط واحد بینالملل دانشگاه به داوطلبان به نحو مناسب اعلام میشود.
ماده ۵- نحوه ارائه مدارک
داوطلبان مدارک لازم برای بررسی درخواست خود را به صورت الکترونیکی از طریق درگاه واحد بین الملل* ارسال می نمایند. در صورت لزوم و پس از پذیرش قطعی اصل کلیه مدارک به هنگام ثبت نام توسط آموزش دانشگاه از داوطلبان اخذ خواهد شد.
ماده ۶- نحوه بررسی مدارک، اعلام نتیجه اولیه و صدور نامه پذیرش
۶-۱- واحد بین الملل موظف است پس از دریافت مدارک، آنها را بررسی و در صورتی که داوطلب را حائز شرایط عمومی مندرج در آییننامههای وزارتین علوم و بهداشت و شرایط پذیرش مندرج در این شیوه نامه تشخیص دهد، مدارک را برای بررسی تخصصی به معاون آموزشی دانشکده مربوط ارسال کند.
۶-۲- معاون آموزشی دانشکده موظف است مدارک داوطلب را برای بررسی صلاحیت علمی و تخصصی در اختیار گروه آموزشی قرار دهد و پس از اخذ نظر قطعی گروه آموزشی ذی ربط حتی المقدور همراه با نام استاد راهنمای پیشنهادی و با در نظر گرفتن ظرفیت پذیرش دانشجوی استاد و گروه آموزشی (ضریب C) در قالب صورتجلسات پیوست (شماره ۲ و ۳) و تایید آن، نتیجه بررسی مبنی بر موافقت / عدم موافقت با پذیرش داوطلب را به واحد بین الملل دانشگاه اعلام نماید.
تبصره۱۰- استاد راهنمای پیشنهادی علاوه بر دارا بودن شرایط عمومی و الزامی دانشگاه از جمله ظرفیت مجاز راهنمایی پذیرش دانشجو بایستی برای راهنمایی پایان نامه دوره های کارشناسی ارشد حداقل دارای رتبه علمی استادیار و راهنمایی موفق حداقل دو پایان نامه کارشناسی ارشد را دارا باشد و برای راهنمایی رساله دوره های دکتری تخصصی حداقل دارای رتبه علمی دانشیار و راهنمای موفق حداقل دو رساله دکتری را انجام داده یا پذیرفته باشد.
تبصره۱۱- در صورت موافقت گروه آموزشی ذی ربط با ادامه تحصیل داوطلب مشروط به گذراندن واحدهای جبرانی (به تعداد حداکثر معادل یک نیمسال تحصیلی) هزینه های مرتبط با واحدهای جبرانی برعهده داوطلب/ موسسه بورس دهنده خواهد بود و مدت زمان گذراندن این دروس به طول مدت تحصیلی مجاز افزوده می شود.
۶-۳- داوطلبان تحصیل در مقطع دکتری می توانند موافقت اولیه خود را از استاد مورد نظر دریافت کنند و استاد راهنمای پیشنهادی تقاضای مربوط را به همراه مدارک داوطلب پس از هماهنگی با گروه آموزشی از طریق معاونت آموزشی دانشکده به واحد بین الملل ارسال می نماید. واحد بین الملل پس از بررسی درخواست پذیرش داوطلب و تایید اولیه، آن را برای تایید نهایی به معاونت آموزشی دانشگاه ارسال میکند. در هر صورت، پذیرش نهایی در دوره دکتری مستلزم موافقت یک استاد راهنما، گروه آموزشی، معاون آموزشی دانشکده مربوط، رئیس واحد بین الملل و معاون آموزشی دانشگاه خواهد بود.
تبصره۱۲-استادان برجسته دانشگاه شامل اساتید نمونه کشوری، عضو هیات علمی سرآمد آموزشی و اعضای هیات علمی که در زمره یک درصد دانشمندان بین المللی قرار دارند می توانند در صورت تایید صلاحیت علمی داوطلب، می توانند مستقیما درخواست پذیرش داوطلب را برای انجام فرایند اداری پذیرش و ثبت نام به واحد بین الملل ارسال نمایند.
تبصره۱۳- پس از ارسال مدارک به گروه های آموزشی، در صورتی که ظرف مدت زمان مشخص شده از طرف واحد بینالملل، نتیجه بررسی درخواست داوطلب از دانشکده به واحد بینالملل ارسال نشود، پرونده داوطلب در کمیته سیاستگذاری و اعطای بورس، مطرح و در مورد آن تصمیم گیری می شود.
۶-۴- پس از وصول نتیجه بررسی تخصصی درخواست پذیرش داوطلب از دانشکده، در صورت موافقت گروه آموزشی، استاد راهنمای پیشنهادی تعیین شده (حتی المقدور) و تایید معاون آموزشی دانشکده مربوط با ادامه تحصیل داوطلب در مقطع مورد نظر، نامه پذیرش اولیه طبق پیوست شماره ۴ توسط واحد بین الملل به داوطلب ابلاغ می شود.
۶-۵- در صورت اعلام موافقت و تمایل داوطلب برای ادامه تحصیل در دانشگاه وفق نظر گروه آموزشی تخصصی و دانشکده مورد نظر، مستندات مربوط به پذیرش اولیه داوطلب حاوی فرم درخواست پذیرش، تصویر مدارک الزامی، صورتجلسه بررسی درخواست پذیرش، مدارک تایید شده مقطع/ مقاطع قبلی داوطلب (به زبان انگلیسی و فارسی) توسط واحد بین الملل برای بررسی و تایید نهایی به معاونت آموزشی دانشگاه ارسال می شود.
۶-۶- در صورتی که معاونت آموزشی دانشگاه با پذیرش اولیه داوطلب موافقت کند مراتب به واحد بین الملل اعلام می شود و مکاتبات لازم با وزارتین علوم و بهداشت و سایر واحدهای درون و برون دانشگاهی برای صدور مجوز ثبت نام و اخذ رواید تحصیلی انجام می شود.
ماده ۷- کمیته سیاستگذاری و اعطای بورس دانشجویان بین المللی
کمیته سیاستگذاری و اعطای بورس دانشجویان بینالمللی دانشگاه متشکل از معاون آموزشی (رئیس کمیته)، رئیس واحد بین الملل (دبیر کمیته)، معاون پژوهش و فناوری (یا نماینده تام الاختیار ایشان)، معاون دانشجویی (یا نماینده تام الاختیار ایشان)، مدیر همکاری های آموزشی و آزمون، مدیر دفتر همکاری های علمی و بین المللی و دو عضو هیات علمی متخصص به پیشنهاد معاون آموزشی و تایید رئیس دانشگاه است. مصوبات این کمیته با تایید و امضای معاون آموزشی دانشگاه ابلاغ می شود.
ماده ۸- شهریه تحصیلی
۸-۱- میزان شهریه تحصیلی دانشجویان غیر بورسیه، توسط هیئت امنای دانشگاه تعیین می شود.
۸-۲- دانشجوی بورسیه از پرداخت تمام یا بخشی از هزینه تحصیل معاف است. در صورتی که سنوات بهره مندی از بورس دانشجو تمام شود ولی ادامه تحصیل وی از نظر مقررات آموزشی بلامانع باشد، سنوات باقی مانده به صورت غیر بورسیه و با پرداخت شهریه توسط دانشجو خواهد بود.
۸-۳- دانشجوی غیر بورسیه ملزم است طبق تعرفه مصوب هیات امنای دانشگاه برای پرداخت اقساط شهریه خود در زمان های مقرر اقدام نماید. در غیر این صورت، از ادامه تحصیل وی ممانعت به عمل خواهد آمد. پرداخت مبلغ شهریه می تواند به صورت ارزی یا معادل ریالی آن با تایید مراجع ذی صلاح دانشگاه انجام شود.
ماده ۹- بورس تحصیلی، جوایز و امتیازات ویژه و نحوه اعطای آنها
داوطلب/ دانشجوی بین الملل می تواند از یکی از بورس های موجود به شرح زیر و همچنین جوایز و امتیازات ویژه با تایید کمیته سیاستگذاری و اعطای بورس بهره مند شود.
۹-۱- اخذ بورسیه تحصیلی و دریافت تایید بورس از وزارت متبوع و ابلاغ آن به دانشگاه
۹-۲- سهمیه بورس دانشگاه در وزارت علوم، تحقیقات و فناوری
۹-۳- بورسیه تحصیلی در قالب تخفیف شهریه (بین ۳۰ تا ۵۰% وفق مصوبات هیات امنای دانشگاه)
۹-۴- جوایز ویژه به پیشنهاد معاون آموزشی دانشگاه و تایید هیات رئیسه برای دانشجویان برجسته بین المللی در پایان هر سال تحصیلی وفق ضوابط و مقررات مربوط
ماده ۱۰- مدارک لازم برای ثبت نام
۱۰-۱- ارائه مجوز بلامانع بودن تحصیل پذیرفته شده توسط اداره کل امور دانشجویان غیرایرانی وزارت علوم
۱۰-۲- دارا بودن روادید تحصیلی(نوعE)
۱۰-۳- ارائه گواهی پرداخت علی الحساب شهریه اولین نیمسال تحصیلی
۱۰-۴- ارائه اصل دانشنامه مقطع/ مقاطع قبلی، اصل مدارک هویتی و سایر مدارکی که مدیریت امور آموزشی دانشگاه اعلام مینماید.
ماده ۱۱- مقررات تحصیلی
۱۱-۱- دانشجویان بین المللی مشمول کلیه ضوابط و مقررات آموزشی، پژوهشی و انضباطی دانشگاه می باشند.
۱۱-۲- پس از ثبت نام داوطلب پذیرفته شده در دانشگاه، کلیه درخواست های داوطلب درخصوص مواردی از قبیل صدور پروانه اقامت دانشجویی یکساله، تمدید پروانه اقامت، صدور مجوز خروج و مراجعت دانشجویان، درخواست صدور دانشنامه، گواهی و ریزنمرات، تسویه حساب و سایر موارد مشابه به واحد بین الملل ارائه می شود و این واحد مراتب اداری درخواست را از طریق واحدهای ذی ربط و ذی صلاح دانشگاه پیگیری خواهد کرد.
تبصره۱۴- به منظور هماهنگی انجام این امور، یک نفر کارشناس واجد شرایط و مسلط به زبان انگلیسی توسط واحد بین الملل منصوب و به کلیه واحدهای دانشگاه معرفی می شود.
تبصره۱۵- دانشجو موظف است برای تمدید پروانه اقامت دانشجویی حداقل یک ماه قبل از انقضای آن، درخواست خود را به واحد بین الملل تسلیم کند.
۱۱-۳- دانشجوی بین المللی در همان رشته تحصیلی تعیین شده مجاز به ادامه تحصیل است و برای تغییر رشته باید مجددا فرایند پذیرش در رشته جدید را طی کند.
۱۱-۴- دانشجویان بین المللی بورسیه و غیر بورسیه در صورت وجود امکانات و در صورت تامین هزینه به خوابگاه دانشجویی معرفی می شوند. بیمه خدمات درمانی دانشجویان بورسیه و غیر بورسیه با هماهنگی امور دانشجویی طبق ضوابط و مقررات دانشگاه انجام خواهد شد.
۱۱-۵– صدور مجوز دفاع از پایان نامه و رساله دانشجویان مقاطع تحصیلات تکمیلی مشروط به تسویه حساب کامل شهریه تحصیلی می باشد.
ماده ۱۲-نحوه صدور گواهی تحصیلی و دانشنامه
ارائه گواهی تحصیلی، دانشنامه و ریزنمرات به دانش آموختگان بین المللی پس از فراغت از تحصیل با مجوز اداره کل امور دانشجویان غیرایرانی وزارت متبوع و منوط به اخذ و ارائه روادید خروج قطعی از پلیس مهاجرت و اتباع خارجی توسط مدیریت امور آموزشی دانشگاه انجام می شود.
ماده ۱۳-در صورت بروز موارد پیش بینی نشده و نیاز به تفسیر موارد مندرج در این شیوه نامه، مراتب در هیات رئیسه دانشگاه مطرح و درخصوص آنها تصمیم گیری می شود.