معرفی
تحصیل در دانشگاه یکی از مهمترین مراحل حساس و تأثیرگذار در زندگی همه است که باید برای ادامه تحصیل به آن اهمیت زیادی داده شود. یکی از بهترین دانشگاه های دولتی برتر در غرب کشور دانشگاه کردستان است. این دانشگاه فعالیت خود را ابتدا در سال ۱۳۵۳ با نام دانش سرای عالی سنندج در شهر سنندج آغاز کرد. این دانش سرا فعالیتش را زیر نظر و با حمایت های دانشگاه تربیت معلم تهران ادامه داد. پس از آن در نیم سال اول سال ۱۳۵۵- ۱۳۵۶ به دانشگاه رازی کرمانشاه به صورت یکی از پردیس های این دانشگاه به فعالیت خود ادامه داد. در نهایت در سال ۱۳۷۰ با نام دانشگاه کردستان توسط وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به رسمیت شناخته شد. فعالیت اصلی این دانشگاه با پذیرش دانشجو در رشته ریاضی آغاز شد و اکنون حدود ۸۰ رشته تحصیلی دارد و از بین داوطلبان و دانش آموزان گروه های آزمایشی ریاضی- فیزیک، علوم تجربی و علوم انسانی دانشجو جذب می کند. یکی از ویژگی های منحصر به فرد این دانشگاه اختصاص دادن رشتهای جداگانه برای آموزش زبان و ادبیات کٌردی است که علاقهمندان و داوطلبان زیادی دارد. اطلاع از جایگاه علمی دانشگاه، امکانات و شرایط پذیرش در دانشگاه کردستان یکی از مهمترین دغدغه های همه داوطلبان و دانش آموزان است که در این مقاله به طور کامل به شرح آن می پردازیم.
رتبه بندی
یکی از مهمترین دلایلی که باعث افزایش جذب دانشجویان در دانشگاه های مختلف می شود، رتبه علمی دانشگاه و کسب رتبه هایی است که تاکنون اساتید و دانشجویان آن کسب کردهاند. یکی از دلایل مهم و تأثیرگذاری که باعث افزایش تمایل دانشجویان برای حضور و ادامه تحصیل در دانشگاه کردستان شده، این است که طبق رتبهبندی تایمز که در سال ۲۰۲۱ انجام شده و فقط ۱۵۲۷ دانشگاه مورد ارزیابی قرار گرفتهاند، دانشگاه کردستان در رتبه ۶۰۱ تا ۸۰۰ دانشگاه های برتر در جهان قرار گرفته است. همچنین از بین ۴۷ دانشگاه ایران که می توانستند در این ارزیابی و رتبه بندی احراز هویت کنند، دانشگاه کردستان در جایگاه ۱۱ قرار گرفت. طبق بررسی و تحقیقات انجام شده نیز، این دانشگاه از ابتدای تأسیس تاکنون ۴۸۰۱ مقاله علمی و در نشریات و همایش های داخلی برتر منتشر کرده که از بین این مقالات، ۱۰۱۱ مقاله جزء مقالات ژوزنالی و ۳۷۹۰ مقاله جزء مقالات کنفرانسی محسوب می شوند.
همچنین با تلاش و اهتمام اساتید برتر و هیئت علمی و همکاری و تلاش دانشجویان، این دانشگاه در حال حاضر صاحب امتیاز و ناشر ۱۰ مجله تخصصی در رشته های مختلف است که به دانشجویان امکان چاپ مقاله و رویدادهای مهم دانشگاه و رویدادهای مهم علمی جهان را می دهد. یکی از امتیازات ویژه دیگر این دانشگاه این است که تاکنون میزبان و برگزار کننده ۲۳ همایش داخلی و معتبر بوده است. علاوه بر این، ۳۸۷۵ مقاله علمی بسیار معتبر و برجسته در سطح بینالملل از این دانشگاه استخراج شده است. با این تفاسیر رتبه دانشگاه کردستان در جهان رتبه ۶۰۱ – ۸۰۰ و رتبه آن از نظر تولید علم در بین دانشگاه های دولتی ایران، رتبه ۴۱ و از نظر تولید علم در کل کشور رتبه ۶۵ را به خود اختصاص داده است.
تصاویر دانشگاه
امکانات رفاهی
دانشگاه کردستان به واسطه امکانات ویژهای که در اختیار دانشجویان قرار می دهد، همواره به عنوان یکی از بهترین و شلوغترین دانشگاه های غرب کشور شناخته می شود که در حال حاضر ۹۰۰۰ دانشجو دارد. یکی از بهترین امکاناتی که این دانشگاه برای دانشجویان در مقاطع مختلف ارائه می کند، برگزاری کلاس های آموزشی در رشته زبان است. این دانشگاه به صورت تخصصی و با همت اساتید هیئت علمی و دانشجویان برتر کلاس های آموزش زبان انگلیسی، زبان فرانسه و زبان آلمانی برگزار می کند. درواقع این مرکز آموزشی تنها مرکز دانشگاهی آموزش زبان در استان کردستان است که تحت نظارت برترین اساتید اقدام به آموزش کرده است. همچنین با توجه به اینکه برخی از دانشجویان این دانشگاه فارسی زبان نیستند، این دانشگاه به منظور افزایش تمایل این دانشجویان برای ادامه تحصیل، یک مرکز آموزش زبان فارسی نیز جهت آموزش به غیرفارسی زبانان تأسیس کرده است.
علاوه بر این، با حمایت هیئت امنا و اساتید دانشگاه کردستان امکان همکاری و انجام پژوهش برای دانشجویان در پژوهشکده های نانو فناوری، واحد پژوهشی گیاهان دارویی، پژوهشکده کردستان شناسی، مرکز رشد واحدهای فناوری، مرکز پژوهشی ریز شبکه و شبکه های هوشمند و … فراهم شده است. یکی از مهمترین امکانات دیگری که برای دانشجویان غیربومی اهمیت دارد، داشتن خوابگاه برای اقامت است. بسیاری از دانشجویان این دانشگاه غیربومی هستند و این دانشگاه جهت رفاه حال آن ها، اقدام به تأسیس و راهاندازی خوابگاه های مجزا و مجهز برای دانشجویان پسر و دختر کرده است. دانشجویان دوره کاردانی حداکثر ۲ سال، دانشجویان کارشناسی حداکثر ۴ سال، دانشجویان دوره کارشناسی ارشد ناپیوسته حداکثر ۲ سال و دانشجویان دوره دکتری حداکثر ۴ الی ۵ سال می توانند در خوابگاه اقامت کنند.
دانشکده ها
- دانشکده علوم انسانی و اجتماعی
- دانشکده زبان و ادبیات
- دانشکده علوم پایه
- دانشکده کشاورزی
- دانشکده منابع طبیعی
- دانشکده مهندسی
- دانشکده هنر و معماری
- دانشکده فنی و مهندسی و علوم پایه بیجار
- دانشکده منابع طبیعی
رشته ها
- ریاضی (مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد)
- شیمی (مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد و دکتری)
- فیزیک (مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد و دکتری)
- زیستشناسی مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد
- آمار (مقطع کارشناسی)
- ادبیات فارسی (مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد)
- ادبیات عرب (مقطع کاردانی، کارشناسی و کارشناسی ارشد)
- مدیریت بازرگانی (مقطع کارشناسی)
- تربیت بدنی (مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد)
- زبان انگلیسی (مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد)
- حسابداری (مقطع کارشناسی)
- حقوق (مقطع کارشناسی)
- علوم دامی (مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد)
- مهندسی آب (مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد)
- اقتصاد کشاورزی (مقطع کارشناسی)
- گیاه پزشکی (مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد)
- مهندسی برق (مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد)
- مهندسی کامپیوتر و IT (مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد)
- مهندسی صنایع (مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد)
- مهندسی معدن (مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد)
- روانشناسی (مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد)
شرایط پذیرش
شرایط عمومی:
-
نداشتن منع قانونی برای ادامه تحصیل از نظر مقررات آموزشی و قوانین جاری و نداشتن ممنوعیت اقامت در جمهوری اسلامی ایران؛
-
داشتن گذرنامه معتبر؛
-
داشتن مدارک تحصیلی مقاطع قبلی مورد تأیید مراجع ذیصلاح؛
-
متعهد بودن به رعایت معیارها و ضوابط آموزشی، دانشجویی و انضباطی دانشگاه؛
-
استطاعت مالی لازم برای پرداخت هزینههای تحصیل در جمهوری اسلامی ایران (ویژه متقاضیان تحصیل به صورت غیربورسیه)؛
-
ثبت نام و شرکت در کلاسهای آموزش زبان فارسی در یکی از مراکز آموزش زبان فارسی به غیرفارسی زبانان مورد تأیید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری جمهوری اسلامی ایران.
توضیح: اگر متقاضی ادامه تحصیل یکی از مقاطع تحصیلی قبلی خود را در یکی از دانشگاهها و یا مؤسسات آموزش عالی جمهوری اسلامی ایران گذرانده باشد و با موفقیت فارغالتحصیل شده باشد، نیازی به آموزش مجدد زبان فارسی نخواهد داشت.
شرایط اختصاصی:
الف) مقطع کارشناسی
- متقاضیان ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی باید دارای مدرک دیپلم (معادل پایان دوره تحصیلات متوسطه در ایران) و پیش دانشگاهی یا معادل آن باشند و معدل کل آنها ۱۲ (از ۲۰) و یا ۶۰ (از ۱۰۰) باشد.
- مدارک تحصیلی و ریز نمرات صادره از دانشگاههای کشور متبوع متقاضی باید به تأیید سفارت و یا یکی از نمایندگیهای جمهوری اسلامی ایران در کشور متبوع متقاضی رسیده باشد.
- اخذ موافقت گروه آموزشی بر اساس شاخصهای مصوب.
ب) مقطع کارشناسی ارشد
- متقاضیان مقطع کارشناسی ارشد باید مدرک کارشناسی معتبر داشته باشند و معدل کل آنها حداقل ۱۴ (از ۲۰) و یا ۷۰ (از ۱۰۰) باشد. اگر معدل یک متقاضی بین ۱۲ تا ۱۴ و یا ۶۰ تا ۷۰ باشد، در صورت موافقت گروه آموزشی مربوطه، ممکن است داوطلب به صورت مشروط پذیرفته شود و در طول تحصیل موظف به گذراندن تا ۱۲ واحد دروس جبرانی مقطع تحصیلی قبلی باشد.
- مدارک تحصیلی و ریزنمرات صادره از دانشگاههای کشور متبوع متقاضی باید به تأیید سفارت و یا یکی از نمایندگیهای جمهوری اسلامی ایران در کشور متبوع متقاضی رسیده باشد.
- اخذ موافقت گروه آموزشی بر اساس شاخصهای مصوب.
ج) مقطع دکتری
- متقاضیان مقطع دکتری باید دارای مدرک کارشناسی و کارشناسی ارشد معتبر باشند و معدل کل دوره کارشناسی ارشد آنها حداقل ۱۵ (از ۲۰) و یا ۷۵ ( از ۱۰۰ ) باشد. اگر معدل یک متقاضی بین ۱۴ تا ۱۵ و یا ۷۰ تا ۷۵ باشد، در صورت موافقت گروه آموزشی مربوطه پذیرفته میشود.
- مدارک تحصیلی و ریز نمرات صادره از دانشگاههای کشور متبوع متقاضی باید به تأیید سفارت و یا یکی از نمایندگیهای جمهوری اسلامی ایران در کشور متبوع متقاضی رسیده باشد.
- دریافت تأییدیه ارزشیابی مدارک تحصیلی قبلی برای متقاضیانی که مقاطع قبلی خود را به صورت نیمه حضوری و یا غیر حضوری در خارج از کشور گذراندهاند.
۵- اخذ موافقت گروه آموزشی بر اساس شاخصهای مصوب.
۶- پذیرش نهایی داوطلب در برخی رشتهها منوط به موافقت گروه مربوطه پس از مصاحبه حضوری و یا مجازی خواهد بود.
توضیح: امکان پذیرش دانشجویان بینالملل در مقطع دکتری به شیوه پژوهش محور مطابق آئیننامههای مربوطه فراهم است.
د) پسا دکتری:
متقاضیان دورههای تحقیقاتی پسا دکتری بر اساس آئیننامههای مربوطه و در رشتههای دایر در دانشگاه پذیرش میشوند. جهت شرکت در این دورهها متقاضی میبایست با استاد مورد نظر در ارتباط بوده و از ایشان اخذ پذیرش بگیرد.